Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
EN

Het VICI-project Secondary Liability for International Crimes (SLIC) heeft een website gelanceerd. In de komende vijf jaar ontwikkelt de onderzoeksgroep, onder leiding van Göran Sluiter, een juridisch kader voor de grenzen van secundaire aansprakelijkheid voor internationale misdrijven en ernstige mensenrechtenschendingen

Vorig jaar ontving Göran Sluiter een Vici-beurs van NWO voor onderzoek naar indirecte aansprakelijkheid. Deze vorm van aansprakelijkheid gaat over het helpen van anderen bij het plegen van onrechtmatig handelen. Vooral in het geval van ernstige mensenrechtenschendingen en internationale misdrijven, zoals foltering en genocide, is het belangrijk om in het recht te beschikken over adequate mechanismen van secundaire aansprakelijkheid.

Innovatief

Het vijfjarige VICI-onderzoeksproject ‘Rethinking Secondary Liability for International Crimes’ van Göran Sluiter onderzoekt of indirecte aansprakelijkheid voldoende is bij mensenrechtenschendingen. Het heeft als doel een theoretische achtergrond te ontwikkelen voor het bepalen van de grenzen voor deze aansprakelijkheid van ‘helpers’ en medeplichtigen bij het plegen van ernstige mensenrechtenschendingen. 

Het project is innovatief, omdat het de eerste uitgebreide analyse van secundaire aansprakelijkheid met betrekking tot ernstige mensenrechtenschendingen is. Het project bestrijkt drie rechtsgebieden: strafrecht, burgerlijk aansprakelijkheidsrecht en staatsaansprakelijkheid.   

Amsterdam Center for International Law

Het onderzoek loopt van 2018 tot 2023, en is ingebed in het Amsterdam Center for International Law (ACIL). De volgende onderzoekers werken aan het project: Goran Sluiter, Sean Shun Ming Yau, Joëlle Trampert, Jindan-Karena Mann en student-assistent Sjors Polm. In een later stadium komt er een post doc bij. Het project telt ook een groep van ongeveer dertig experts en een stuurgroep van vijf leden.

Op de website is naast algemene informatie over het project, ook een beschrijving te vinden van de deelprojectenen een blogover actuele onderwerpen binnen het project.