Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.
Roos van der Zwan heeft de Instituut Gak-KNAW Award ontvangen voor haar onderzoeksvoorstel ‘Welke invloed hebben sociaal-culturele integratie en de levensloop van vrouwelijke statushouders op hun arbeidsmarktpositie?’ Met de award krijgt Van der Zwan een 3-jarige aanstelling als postdoctoraal onderzoeker bij het NIDI.

Roos van der Zwan werkt sinds 2018 als postdoctoraal onderzoeker bij het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies en het Hugo Sinzheimer Instituut (AIAS-HSI) aan het project ‘Arbeidsgehandicapten: hoe benutten we hun potentieel?’

Onderzoek

Op 1 januari 2021 begint Roos van der Zwan bij het NIDI aan haar onderzoek ‘De levensloop en de arbeidsmarktpositie van vrouwelijke statushouders in Nederland’. Bekend is dat de arbeidsmarktpositie van nieuwe vrouwelijke statushouders slechter is dan die van mannelijke statushouders. In haar onderzoek stelt Van der Zwan onder andere de vraag welke invloed traditionele aannames over de rol van de vrouw, het leren van de Nederlandse taal en andere sociaal-culturele factoren op dit verschil hebben.

Lovende woorden

De jury roemt zowel de inhoud als de kwaliteit van het onderzoeksvoorstel. Lof is er ook voor Van der Zwans onderzoeksdoel om aanbevelingen te doen die de arbeidsdeelname van vrouwelijke statushouders bevorderen.

Over de prijs

De Instituut Gak-KNAW Award wordt jaarlijks uitgereikt door Instituut Gak en de KNAW en is bestemd voor talentvolle onderzoekers aan het begin van hun carrière, om baanbrekend onderzoek te doen op het gebied van sociale zekerheid en de arbeidsmarkt. De winnaar krijgt een 3-jarige aanstelling als postdoc-onderzoeker binnen een KNAW-instituut.