EN

Arbeidsgehandicapten hebben op de arbeidsmarkt nog altijd een grote achterstand op mensen zonder arbeidshandicap, ook na vele jaren van activeringsbeleid. Volgens het VN-verdrag voor de rechten van personen met een handicap, dat Nederland heeft ondertekend, hebben mensen met een handicap echter dezelfde rechten op arbeidsdeelname als mensen zonder handicap. Blijkbaar hebben de vele beleidshervormingen en de vele instrumenten die Nederland heeft ingezet onvoldoende effect gesorteerd, met name voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking.

Kerngegevens van evenement Conferentie Arbeidsgehandicapten, hoe benutten we hun potentieel?
Datum 17 december 2020

Hoe kan Nederland ervoor zorgen dat het VN-verdrag geen dode letter blijft, maar dat mensen met een arbeidsbeperking daadwerkelijk gelijke kansen op de arbeidsmarkt krijgen? In het project ‘Arbeidsgehandicapten, hoe benutten we hun potentieel?’ onderzocht instituut AIAS-HSI van de Universiteit van Amsterdam wat er in dit opzicht te leren valt van andere landen. Welke landen doen het beter en in welke mate hangt dit samen met het beleid in die landen? En zou dat beleid ook in Nederland toepasbaar zijn?

Op donderdag 17 december van 9.30-12.00 uur presenteerden we de uitkomsten van ons onderzoek op een conferentie en reflecteerden een aantal experts op onze bevindingen. In verband met de nieuwe COVID-19 maatregelen was de gehele conferentie online te volgen.

Onderzoekers Roos van der Zwan, Paul de Beer en Mies Westerveld van AIAS-HSI (Universiteit van Amsterdam) presenteerden de resultaten van het onderzoek. Aart van der Gaag (Inspirator SZW), Adriana van Dooijeweert (College voor de Rechten van de Mens), Marjolein Swaanenburg-van Roosmalen (College voor de Rechten van de Mens) en Rick Brink (Minister van Gehandicaptenzaken) gaven ieder vanuit een ander perspectief hun visie op de arbeidsmarktpositie van mensen met een beperking en de mogelijkheden om daarin verbetering te brengen.

Conferentie terugkijken

Via onderstaande button kunt u de opname van de conferentie terugkijken.

Welkom door dagvoorzitter Paul de Beer (AIAS-HSI)

Sprekers:

• Aart van der Gaag (Commissaris 100.000 banen): De drempels van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt
  • Adriana Van Dooijeweert  (College voor de Rechten van de Mens): Het perspectief van het VN-verdrag handicap
  • Roos van der Zwan (AIAS-HSI): Hoe doen wij het en hoe gaat het elders?
  • Rick Brink (Minister van Gehandicaptenzaken): Arbeidsmarktvraagstukken vanuit het perspectief van de werkende of werkzoekende met een beperking
  • Mies Westerveld (AIAS-HSI): Veelbelovende initiatieven en eeuwige dilemma’s
  • Paneldiscussie met: Rick Brink, Aart van der Gaag en Marjolein Swaanenburg-Van Roosmalen (College voor de Rechten van de Mens)

Dit onderzoek en de conferentie zijn mogelijk gemaakt door Instituut Gak.

Contact

Heeft u nog vragen en/of opmerkingen, neemt u dan contact op via aias-hsi@uva.nl. Als u geen e-mails van AIAS-HSI meer wilt ontvangen, kunt u een bericht sturen naar aias-hsi@uva.nl.